Welcome!

Please express your feelings to the world about the dreadful new #coronavirus and the situation it is responsible for. Leave your mark in history.


Write a Letter!


  • Letters by Country


  • Letters by Emotion


    Most Liked Letters

    Most Recent Letters

Dear mensheid

Ik ben een Nederlander die veel maanden per jaar in Turkije leeft / woont. Nu dus “gevangen” in Turkije en in onze woning.
Mijn gevoel op dit moment? “Het collectief heeft, bepaalt dat ik niet meer mag leven om te voorkomen dat ik dood ga?”

Ik realiseer me dat corona een nieuw en levens bedreigend virus is waar we mee te maken hebben. Maar ik heb ook het gevoel dat we in een collectieve gekte / angst spiraal zijn terecht gekomen.
De media doen daar graag aan mee en vertellen de meest verschrikkelijke verhalen. Het publiek op sociale media versterken dat nog eens. Een foto van een stel op een volledig uitgestorven strand. Het commentaar is dan b.v “ik zit al weken opgesloten en dan zie vanaf mijn balkon die idioten, daardoor wordt ik straks besmet”. Of vermelding van klik-lijnen om te rapporteren als je iets ziet dat niet klopt. Ik heb het gevoel dat de gevolgschaden straks groter is dan de pandemie.

Als ik probeer het in perspectief te plaatsen krijg ik iedereen over mij heen. “82.000 besmettingen in China is 0.006% van de Chinezen”. En daarvan zijn er c.a 4% gestorven. In Europa wordt een getal van meer als 58 zieken op elke duizend bewoners gebrukt voor we van een griepgolf spreken. Dat is c.a 0.06% en ook daar sterven rond de 3% van. “800 doden op één dag in Italië”. Een gemiddeld aantal doden op een dag in Italië ligt rond de 1750. Turkije is een jonge bevolking en er sterven normaal “maar” 6 op de 1000 mensen elk jaar. Dat is erg weinig, maar altijd nog 1300 doden elke dag. Een behoorlijk percentage van de huidige corona doden zitten in die “normale” getallen vanwege ouderdom of onderliggende ziekten.
Ik behoor tot de groep die als risico groep is bepaald (69). Ik loop een halve marathon in minder dan 2 uur. Mijn minimale dagelijks wandeling is c.a 6 KM met 400 hoogte meters in c.a 1 uur. Geen top prestaties, maar veel meer dan menig inwoner om me heen. Ik heb geen suikerziekte, geen te hoge bloed druk en geen overgewicht. Mijn buurman, die nu boodschappen voor mij doet, heeft dat allemaal wel en kan onze straat die flink omhoog loopt, niet naar boven lopen. Meer dan de helft van de IC-patiënte heeft ruim overgewicht. Waarom moeten mensen van b.v boven de 90 KG dan niet “opgesloten worden”?

Om mijn afweersysteem en conditie op peil te houden moet ik elke dag mijn beschreven minimale wandeling doen. Ik verliet bijtijds ons huis, steek één drukke weg via een voetgangersbrug over. Daarna via de berm omhoog en dan kom ik meer kippen en honden, dan mensen tegen. Wat is dan de reden dat ik dat niet mag en daardoor langzaam mijn afweer en conditie verlies? Ik denk afstand houden zeer belangrijk is, maar een ophok plicht voor alleen ouderen en jongeren?

Het verbaast me ook dat er weinig over de positieve effecten geschreven wordt. Satelliet beelden laten zien dat de lucht in China bijna schoon is. Alleen in China gaan er elk jaar c.a 1,2 miljoen mensen dood door luchtweginfecties veroorzaakt door lucht verontreiniging. Corona heeft ruim 3300 doden geëist in China.
In Europa elk jaar 800.000 doden en wereldwijd 7 miljoen door luchtverontreiniging. Waarom is daar geen collectieve angst voor? De kans dat je kind sterft aan Corona is kleiner dan dat hij vroegtijdig sterft door luchtverontreiniging. Waarom is dat geen globale discussie? Een mogelijke reden dat er zoveel mensen in noord Italië zijn gestorven aan Corona is luchtverontreiniging daar die in de rest van Italië veel minder is. (wordt onderzocht)
Dan hebben we ook nog iets als milieu, er zijn in Parijs handtekeningen onder een overeenkomst gezet. Het is allang duidelijk dat de gestelde doelen voor 2030 nooit gehaald gaan worden. Ook daar is, bij het grote publiek nauwelijks discussie over, maar ook dat is een globale bedreiging van ons voort bestaan. Ook geen discussie dat door het toedoen van de mens met zijn economische belangen, het wel eens de oorzaak van de uitbraak van dit soort virussen zou kunnen zijn.

Gelukkig vergeten we snel en gaan we straks alles weer opstarten en de achterstand inhalen. Zodat de beurzen weer stijgen en we weer “normaal” verder kunnen.

Welcome!

Please express your feelings to the world about the dreadful new #coronavirus and the situation it is responsible for. Leave your mark in history.


Write a Letter!